Houten Urnen

Het kiezen van het materiaal waarvan de urn voor de as van uw overleden dierbare is gemaakt is een heel persoonlijke keuze. Wij kunnen onmogelijk zeggen wat u moet kiezen, maar als het een moeilijke keuze blijkt voor u kunnen wij u wel tips geven aan de hand waarvan uw keuze wellicht iets eenvoudiger wordt. Natuurlijk zijn er ook praktische beperkingen waar u rekening mee moet houden, niet alle urnen zijn immers groot genoeg om alle as te bevatten of zijn geschikt om buiten te plaatsen. Dit is ook het geval met houten urnen die wel enorm mooi zijn maar niet geschikt voor het plaatsen in de tuin of in een columbarium (urnenmuur).

Een houten urn is gemaakt van één van de meest natuurlijke producten die wij ons kunnen bedenken. Niet voor niets wordt er in logo’s en andere afbeeldingen die voor ecologie of ‘groene’ initiatieven staan vaak een boom of een blad gebruikt. Die komt omdat bomen de longen van de aarde zijn en daarmee synoniem zijn met het leven. Ook zal een boom na de dood helemaal vergaan en een bron zijn voor nieuw leven. Het is deze symboliek die voor veel mensen de keuze voor urnen van hout eenvoudig maakt. Houten urnen zijn gemakt van een materiaal dat lijkt te leven, onbewerkt is het een ruw stuk hout en eenmaal bewerkt kan het de mooiste vormen aannemen, als het hout afgewerkt wordt met een mooie laag lak of was komt het helemaal tot leven en kunt u zien tot wat voor moois moeder natuur in staat is. Bij het uitzoeken van urnen hout kiezen zorgt er voor dat u een hele mooie urn aanschaft die absoluut een hele waardige herinnering aan uw overleden dierbare kan vormen.

Dat houten urnen erg mooi zijn om te zien en een waardige herinnering vormen aan een overleden dierbare is niet het enige dat deze urnen als voordeel hebben. Omdat de urnen van hout gemaakt zijn is de impact op het milieu erg laag in vergelijking tot bijvoorbeeld metalen urnen. Dit lijkt wellicht niet zo omdat er een boom voor nodig was om de urn te maken maar dezelfde boom leverde het hout voor vele urnen meer en wellicht ook nog voor andere toepassingen. Omdat hout een relatief zacht materiaal is zal ook het bewerken er van niet heel veel energie vragen, hierdoor is het maken van een houten urn niet erg milieu belastend. De afvalstoffen die met krijgt bij het maken van deze urnen zijn voornamelijk houtresten en die zijn volledig biologisch afbreekbaar. Hierdoor worden houten urnen ook wel eco urnen genoemd omdat de impact op het milieu zo laag is en het enige schadelijke eigenlijk het afwerken van de urn met lak of was is. Het feit dat hout biologisch afbreekbaar is brengt ons ook gelijk bij het grootste nadeel, de urnen zijn niet geschikt om buiten of in vochtige ruimtes te plaatsen en u moet daar rekening mee houden als u overweegt om houten urnen aan te schaffen.

Wat betreft de vormgeving kunnen urnen van hout u wel heel veel bieden. Er zijn natuurlijk urnen die een klassieke en biologische vormgeving hebben maar er zijn ook urnen die een meer moderne uitstraling hebben. De klassieke houten urnen zijn over het algemeen rond en worden door middel van houtdraaien gemaakt. Omdat de urn uit één stuk hout gemaakt is en de invalshoek dus op elke plek anders is zal de nerf van het hout enorm goed naar voren komen. Elke kant van de urn zal er weer anders uit zien en soms lijkt het wel dat u er diepte in ziet. Een andere mogelijkheid is voor het vervaardigen van urnen hout fineer gebruiken. Dit betekend dat de kunstenaar een enorme vrijheid heeft op het gebied van vormgeving omdat de urn uit meerdere stukken hout wordt samengesteld.

Als dat gebeurd is wordt de urn met fineer bekleed, fineer is een heel dun laagje hout dat erg flexibel is en daarom eenvoudig op maat gemaakt kan worden. We hebben het dan nog steeds over een houten urn ook al is hij niet uit één massief stuk hout gemaakt. De afwerking van urnen die met fineer bekleed zijn zal net als bij gewoon hout gebeuren door middel van lak of was. Houten urnen zijn een goede keuze in het geval de overledene altijd dicht bij de natuur heeft gestaan of altijd milieu vriendelijk probeerde te zijn. Deze zelfde redenen kunnen natuurlijk ook voor u de reden zijn om juist voor hout te kiezen.