Keramische Urnen

U kunt bij het uitzoeken van een passende urn keramisch materiaal kiezen omdat dit bijzondere eigenschappen heeft. De urnen die van dit materiaal gemaakt zijn onderscheiden zich doordat er weinig beperkingen zijn wat betreft de vormgeving. Ook zijn keramische urnen veelal geschikt om buiten te plaatsen maar u moet wel op letten of het model dat u uit zoekt dat ook is. In de uitgebreide beschrijving die de urnshop bij elk model geeft wordt aangegeven of de urn geschikt is om buiten te plaatsen.

Keramische urnen zijn gemaakt van keramiek, het woord keramiek komt van Griekse woord ‘keramos’ wat drinkvat of aardewerkvat betekend. Het woord keramiek wordt gebruikt voor voorwerpen die van gebakken klei zijn gemaakt. De verschillende soorten keramiek zijn van verschillende soorten klei gemaakt en aardewerk, porselein en terracotta zijn een paar soorten keramiek. Niet alle soorten keramiek zijn geschikt om buiten te gebruiken, dit komt omdat niet alle soorten op dezelfde temperatuur gebakken worden. Pas als keramiek op een temperatuur van 1200 tot 1400 graden wordt gebakken treed de verglazing op die nodig is om het waterdicht te maken. Het bakken van de keramische urnen gebeurd in etappes, eerst worden de urnen op een lagere temperatuur gebakken om de hard en handelbaar te maken, daarna worden ze van de glazuurlaag voorzien en op een hoge temperatuur afgebakken waardoor de verglazing optreed. De klei die voor aardewerk wordt gebruikt is niet geschikt om op die temperatuur te worden gebakken maar dankt haar kwaliteiten aan het glazuur waarmee het bewerkt wordt. Dit betekend dus dat u goed moet kijken of de keramische urn die u uit zoekt ook geschikt is om buiten te plaatsen. Als de urn dat niet is dan kan vocht in de urn trekken wat natuurlijk niet goed is voor de as maar ook kan de urn dan gaan barsten als het gaat vriezen. Let dus goed op de geschiktheid voor buiten plaatsing als u bij het uitzoeken van urnen keramisch materiaal kiest.

De mogelijkheden die de kunstenaars hebben bij het maken van keramische urnen zijn wel bijna onbegrensd. De vormgeving wordt hierbij voor een deel bepaald door manier waarop de urn wordt gemaakt. Door gebruik te maken van de draaitechniek, zeg maar het pottenbakkers draaien, zullen vooral ronde urnen gemaakt worden. Als een kunstenaar echter gaat boetseren dan kunnen vele vormen meer gemaakt worden waardoor een keramische urn bijna geen beperkingen kent. De beperkingen die er wel zijn worden opgelegd door het keramische materiaal zelf en door het bakproces. Omdat de meeste urnen door kunstenaars gemaakt worden is dus elke urn een unieke urn. Twee urnen kunnen nagenoeg hetzelfde zijn maar zullen dat nooit helemaal zijn. Bij een fabriek waar hele grote aantallen kopjes, schoteltjes of zelfs beeldjes worden gemaakt zullen de mensen die de beschilderingen doen veel oefening hebben en volgens vaste patronen werken. De kunstenaars die keramische urnen maken zullen slechts kleine aantallen maken waardoor er geen twee dezelfde urnen gemaakt worden.

Het is ook heel goed mogelijk om keramiek te combineren met andere materialen. U kunt een as monument creëren door een keramische urn te combineren met bijvoorbeeld een speciaal gemaakte nis of een sokkel om uw urn op te zetten. Ook het plaatsen van keramische urnen op een glazen of natuursteen plaat kan een speciaal effect geven. Wat betreft de vormgeving hebt u een onbegrensde keuze, u kunt kiezen voor de traditionele ronde vormen met deksel of juist voor vormen die een beeltenis voorstellen. Of dit nu een druppel of een piramide is of juist een bol of een ster, vrijwel alles is mogelijk met keramiek. Een echte unieke urn krijgt u als u een beeld van keramisch materiaal aan schaft. Van deze beelden worden er vaak één en soms slechts een paar gemaakt waardoor ze echt uniek zijn. Indien u dat wenst kunt u ook een urn of een beeld naar uw wensen laten maken. U kunt dit bijvoorbeeld doen aan de hand van een herinnering die u aan uw dierbare hebt of aan de hand van een plek war u en uw dierbare vaak kwamen. In een gesprek met de kunstenaar kunt u uw herinnering of de plek beschrijven waarna de kunstenaar een schets uit zal werken. Als u tevreden bent over het ontwerp zal de kunstenaar uw unieke urn gaan maken. De medewerkers van de urnshop zullen u graag te woord staan om u te vertellen wat de mogelijkheden zijn om keramische urnen naar uw persoonlijke smaak aan te passen of zelfs aan de hand van uw ontwerp speciaal voor u te laten maken.