Mini Urnen

Urnen waar u de as van uw overleden dierbare in bewaard moeten een bepaalde afmeting hebben om alle as te kunnen bevatten. Vooral voor de as van volwassenen is de nodige ruimte nodig en dit betekend dat de urn die u aan schaft groter moet zijn. Veel mensen vinden het echter een bezwaar om een grote urn te plaatsen in hun huis of in de tuin en willen daarom liever de urn klein houden. Voor dit soort gevallen zijn mini urnen beschikbaar die veel kleiner zijn maar die wel heel veel mogelijkheden wat betreft de vormgeving en het materiaal bieden.

De redenen om voor mini urnen te kiezen kunnen er vele zijn, vaak is het een kwestie van een persoonlijke keuze van de nabestaande. Als u wel op een waardige en tastbare manier uw verloren dierbare wilt herinneren maar u wilt geen grote urn in uw huis of uw interieur plaatsen dan is een mini urn wellicht de perfecte oplossing voor u. Het kan ook heel goed zijn dat u niet de enige bent die een tastbare herinnering aan een overleden dierbare wilt hebben. In dit geval is het goed mogelijk om meerdere exemplaren van een kleine urn aan te schaffen en de as over de verschillende urnen te verdelen. In dit geval kunt u dezelfde urnen aan schaffen of u laat iedereen een model kiezen naar hun eigen smaak en voorkeur. Omdat de urnen kleiner zijn zullen het vaak ook goedkope urnen zijn in vergelijking met urnen die alle as van een dierbare kunnen bevatten. Dit is echter niet altijd zo omdat sommige kleine urnen echte juweeltjes zijn.

Een deel van de as van een overledene te bewaren in een kleinere urn betekend dat het resterende deel over blijft. U kunt er voor kiezen om dit in de asbus die u van het crematorium krijgt te bewaren, u kunt dit alsnog bijzetten in een columbarium op een begraafplaats, u kunt het in een tuin urn in uw tuin neer zetten of u kunt de as uit strooien als u dat liever hebt. Het is natuurlijk helemaal aan u wat u met de resterende as doet zodra u de mini urn gevuld hebt. Als u er voor kiest om het resterende deel uit te strooien laat u zich dan goed voor lichten over de mogelijkheden, het is immers niet overal toegestaan om as te verstrooien. De voordelen van mini urnen zijn in ieder geval duidelijk, ze bieden u de mogelijkheid om een dierbare te herinneren zonder dat u een urn neer hoeft te zetten die erg nadrukkelijk aanwezig is. Hier is ook bij de vormgeving vaak al rekening mee gehouden, omdat de urn klein is zal deze vaak als eenvoudig decoratie object gezien worden. Hierdoor valt het voor anderen niet op dat het een urn betreft maar u weet wel dat het een urn is. Uiteindelijk zet u een mini urn ook neer om zelf een waardige en tastbare herinnering te hebben aan uw dierbare.

De vormgeving van mini urnen is erg uiteenlopend, over het algemeen hebben urnen dezelfde vormen als gewone urnen maar dan natuurlijk veel kleiner. Ook het materiaal gebruik is vergelijkbaar al zijn materialen die vanwege de sterkte van het materiaal een grotere wanddikte nodig hebben minder geschikt. Dit komt natuurlijk omdat in een urn met een dikke wand wel heel weinig plaats voor het plaatsen van de as overblijft. U zult ook vaak zien dat bij het maken van de urnen extra aandacht is besteed aan het uiterlijk. Dit komt omdat mini urnen bijna sierraden zijn en daardoor goed als decoratie kunnen dienen. Als u een urn voor de tuin aan wilt schaffen moet u net als bij normale urnen goed op de keuze voor het materiaal letten. Bij de beschrijving van de urn wordt het aangegeven of de urn geschikt is om in de tuin geplaatst te worden. Mini urnen kunnen ook gebruikt worden om de as van een overleden kind te bewaren. Er zijn ook speciale urnen voor kinderen beschikbaar maar het verschil zit alleen in de vormgeving omdat urnen voor kinderen vaak een vorm hebben die met kinderen geassocieerd wordt. Voor de as van een overleden huisdier hebt u ook geen grote urn nodig dus daarom kan een urn klein zijn als deze voor een huisdier bestemd is. Over het algemeen is het zo dat er omdat er minder materiaal nodig is om de urnen te maken deze urnen ook goedkope urnen zijn. In sommige gevallen vergt het meer werk om juist een kleine uitvoering te maken waardoor elk prijs verschil teniet gedaan wordt.