RVS Urnen

Als u van plan bent een urn aan te schaffen die u buiten kunt plaatsen dan zijn RVS urnen erg voor de hand liggend. Toch bieden deze urnen u meer mogelijkheden dan uitsluitend het plaatsen van de urn buitenshuis. Ook binnen zal een dergelijke urn niet misstaan als u een modern interieur hebt, als u geen modern interieur hebt dan zijn er ook urnen met een meer klassiekere vormgeving beschikbaar.

Een urn van RVS, ofwel roest vrij staal, is gemaakt van een metaal dat een legering is van hoofdzakelijk ijzer, koolstof, chroom en nikkel. Het bijzondere aan deze combinatie van materialen is dat de legering zeer ongevoelig is voor weersinvloeden. Het hangt echter wel van de exacte legering af hoe goed de urn bestand is tegen de weersinvloeden, RVS urnen die gemaakt zijn van RVS type 316 zijn beter bestand tegen weersinvloeden dan urnen van RVS type 304. Het verschil is dat bij RVS type 316 molybdeen is toegevoegd bij het fabriceren maar dit maakt deze RVS soort wel duurder. Een RVS urn kopen zal u een urn opleveren die gemaakt is van een erg mooi en hard materiaal dat goed te bewerken is door middel van lassen, vervormen en draaien maar dat niet zo geschikt is om te gieten. Dit heeft natuurlijk zo haar invloed op de mogelijkheden van de vormgeving. Roest vrij stalen urnen hebben dan ook veelal een modern uiterlijk dat gekenmerkt wordt door langere strakke lijnen. De urnen worden gemaakt door middel van het aan elkaar lassen van kleinere stukken RVS plaat of door middel van het vervormen van RVS plaatmateriaal. Als afsluiting van het fabricage proces wordt de urn gepolijst en eventueel met zuur behandeld om de corrosie bestendigheid te vergroten. Het polijsten geeft de RVS urnen de mooie glans die veranderd zodra de lichtinval anders wordt.

Omdat roest vrij stalen urnen een enorm strakke en bijna klinische vormgeving hebben zijn ze enorm goed te combineren met andere materialen. Een combinatie met bijvoorbeeld glas of natuursteen geeft een erg mooi contrast waardoor een waardig as monument ontstaat. U kunt bijvoorbeeld de urn op een voet van glas of natuursteen plaatsen of zelfs in een nis die bekleed is met glas of natuursteen. Door de weersbestendigheid van RVS zijn de urnen erg geschikt om buiten te plaatsen maar ze vergen wel onderhoud. Als u jaarlijks de RVS urnen schoonmaakt met een speciale RVS reiniger dan blijft deze altijd mooi. Ook bij het vullen moet u op letten omdat er al heel snel vingerafdrukken op het RVS komen welke weggepoetst moeten worden. De moderne vormgeving van RVS urnen maken ze uitstekend geschikt om op zichzelf in bijvoorbeeld de tuin of een columbarium te staan. Toch als een urn van RVS ook in uw interieur niet misstaan, dit is in ieder geval zo als u een modern interieur hebt. In een modern interieur wordt heel vaak RVS toegepast voor bijvoorbeeld poten onder stoelen, tafels of banken maar bijvoorbeeld ook voor hang en sluitwerk en keuken apparatuur. De toepassingen van RVS in een modern interieur is zeer gebruikelijk en daarom goed te combineren met urnen van RVS.

Voor de vormgeving zullen de kunstenaars die de urnen maken zich laten inspireren door wat technisch te doen is en wat door de markt gevraagd wordt. Dit betekend dat u voor uitzoeken van urnen RVS kunt kiezen in de vorm van diverse ronde of ovale bussen maar ook driehoekige of vierkante bussen zijn beschikbaar. Zelf vormen als een hartje, een ster of bijvoorbeeld een lotusbloem behoren tot de mogelijkheden. RVS urnen met meer abstracte vormen zijn ook heel goed te verkrijgen waarvan de piramide één van de populairdere vormen is. Als u zelf ideeën hebt met betrekking tot de vormgeving dan kunt u altijd contact op nemen met de vakkundige medewerkers van de urnshop. Zij zijn altijd bereid u te woord te staan en u te helpen bij het uitzoeken van de juiste urn of u deskundig advies te geven over het speciaal voor u laten vervaardigen van een urn volgens uw instructies. Het is ook heel goed mogelijk om uw RVS urnen te laten voorzien van een inscriptie of gravure. Ook hier zullen de medewerkers van de urnshop u alles kunnen vertellen over de mogelijkheden en onmogelijkheden van het plaatsen van een inscriptie of gravure op een urn van RVS. Wij raden u echter aan hier terughoudend mee te zijn omdat het de moderne lijnen van het RVS onderbreekt. Als u dit toch wilt dan kunt u ook overwegen om een voet van bijvoorbeeld natuursteen te kopen en die te laten voorzien van een plaatje met de inscriptie of gravure.