Tuin Urnen

Het is natuurlijk een heel persoonlijke keuze waar u de urn met de as van uw overleden dierbare wilt plaatsen. Veel mensen denken bij het bepalen van de plaats echter ook aan de overledene zelf en waar deze een laatste rustplaats zou willen hebben. Zo zou iemand die heel veel van de natuur hield of juist gek was op tuinieren wellicht graag in de tuin een laatste rustplaats willen vinden. Voor deze situaties zult u als nabestaande voor tuin urnen moeten kiezen omdat deze speciaal voor dit doeleinde vervaardigd zijn.

De belangrijkste eigenschap van tuin urnen is dat ze weersbestendig zijn en dat er geen vocht in de urn kan binnen dringen. Dit is belangrijk om er voor te zorgen dat de as in de urn goed blijft maar ook is het een kwestie van het beschermen van de urn zelf. Bijvoorbeeld keramische urnen die niet voor plaatsing in de tuin geschikt zijn zullen vocht doorlaten en zeer waarschijnlijk barsten als het gaat vriezen. Houten urnen zijn helemaal geen urnen voor de tuin omdat hout natuurlijk vochtig wordt en gaat rotten. Het is daarom van wezenlijk belang dat u goed de beschrijving van de urn leest of u de urn in tuin of huis kunt plaatsen. De keuze van de juiste urn voorkomt pijnlijke situaties waarbij zowel de as als de urn verloren gaan. Ook zult u bij het vullen van een tuin urn goed op moeten letten dat de urn hermetisch afgesloten is. Hiervoor dient u een goede kit of lijm te gebruiken, wees hiermee niet te zuinig maar zorg er ook voor dat er niet te veel aan de buitenkant komt te zitten door het overtollig materiaal weg te halen. Zet de urn in de tuin als de kit of de lijm helemaal droog of uitgehard is omdat deze anders nog niet helemaal af sluit. Zelf tuin urnen die van metaal gemaakt zijn kunnen er niet tegen als er vocht in komt en het gaat vriezen, ze zullen niet gaan barsten maar er kan wel vervorming optreden en dat zou zonde zijn.

Het materiaal waarvan tuin urnen gemaakt zijn kan erg uiteen lopen maar niet alle materialen zijn geschikt om in de tuin geplaatst te worden. Heel veel urnen zijn gemaakt van keramiek die de kunstenaar die de urn maakt heel veel vrijheid biedt bij het ontwerpen van de urn. Dit betekend voor u als koper dat u een ruime keuze hebt aan keramische urnen en dus ook een ruime keuze aan vormen en uitvoeringen. Urnen voor de tuin van keramisch materiaal kunnen helemaal in de tuin passen waardor de urnen niet opvallen of kunnen door strakke vormen te kiezen juist een mooi contrast op leveren. De kleurkeuze van de keramische urnen speelt hierbij ook een belangrijke rol. Ook RVS urnen worden veelal als urnen voor de tuin gebruikt omdat RVS vrijwel ongevoelig is voor de weersinvloeden. Het mooie aan RVS is dat de strakke vormen van de urn een mooi contrast kunnen vormen met de organische vormen van de natuur in de tuin. Ook urnen die gemaakt zijn van brons zijn een vaak gekozen optie, de vormgeving van deze urnen is dan wel minder fantasie rijk maar brons is goed bestand tegen weersinvloeden en daardoor goed geschikt voor het maken van een tuin urn.

Wij raden aan om bij het uitzoeken van een urn alvast na te denken waar u de urn in de tuin neer wilt zetten. Ook zult u zichzelf af moeten vragen in hoeverre u wilt dat de urn op valt in de tuin. Zoals hierboven gesteld is kunt u een mooi contrast creëren door bepaalde kleuren en vormen te kiezen. Het kan ook zijn dat u dit juist helemaal niet wilt en dat u dus beter voor tuin urnen kunt kiezen die een meer organische vorm hebben of meer natuurlijke kleuren. Veel mensen kiezen ook voor tuin urnen in de vorm van een beeld. Op deze manier valt het voor anderen helemaal niet op dat u een urn in de tuin hebt staan maar u hebt wel een hele mooie en waardige herinnering aan uw overleden dierbare. Het is ook goed om rekening te houden met de planten in uw tuin, u kunt een urn voor de tuin plaatsen op het moment dat de planten laag zijn maar de urn een jaar later bijna niet terug kunnen vinden. In zo’n geval kunt u de urn ook op een sokkel plaatsen of de planten aan te passen aan de plek van de urn. Voor sommige mensen is zelf het maken van een eigen columbarium geen moeite om een urn op gepaste wijze uit te laten komen. Dit laatste is waar het bij tuin urnen om gaat, het herinneren van uw overleden dierbare op een manier die zowel bij u, bij de overledene en bij uw tuin past.