Urnen Vullen

Zodra u de as van uw overleden dierbare van het crematorium in ontvangst hebt genomen en een passende urn hebt gekocht zult u de urn moeten vullen. Veel mensen vinden urnen vullen een niet zo prettig idee omdat het de as van een dierbare betreft. Toch is het geen ingewikkeld proces en het enige waar u op moet letten is dat u nauwkeurig te werk gaat.
Juist omdat het de as van een dierbare is wilt u hier met het nodige respect mee om gaan. Omdat het geen gecompliceerd werk is kunt u het vullen van urnen echter heel erg goed zelf doen. Als u dit geen prettig idee vindt dan kunt u de urn ook door het crematorium laten vullen maar daar kunnen kosten aan verbonden zitten. Het is dus verstandig om vooraf te informeren of er kosten aan het vullen van urnen door een crematorium verbonden zijn. Een andere mogelijkheid is een urnshop vragen of zij de urn voor u willen vullen, meestal zal een urnwinkel dit verzoek in kunnen willigen en afhankelijk van de winkel waar u het aan vraagt kunnen ook hier kosten voor in rekening gebracht worden. Wederom moet u hier vooraf naar informeren om door het vullen urnen niet onnodig duur te maken. Ofschoon enige nauwkeurigheid geboden is en de as met respect behandeld moet worden is het vullen iets dat u heel goed zelf kunt doen. Wij zullen u een praktische manier aan de hand doen hoe urn vullen eenvoudig zelf te doen is zonder dat u daar heel ingewikkeld voor hoeft te doen.

Allereerst zult u moeten kijken wat er bij de urn die u koopt aangegeven staat hoe het urnen vullen gedaan moet worden. Meestal zal een crematorium de as van uw overleden dierbare in een asbus aan u overhandigen. Deze asbus krijgt u van het crematorium en die hoeft u niet te retourneren. Als uw urn vullen kunt met alle as die u is overhandigd omdat deze voldoende groot is om alle as te bevatten dan houdt u een lege asbus over. U kunt het crematorium ook verzoeken om de as in een aszak aan u te overhandigen. Dit is soms aan te raden omdat urnen vullen soms door middel van een aszak kan worden. U kunt zich wel voorstellen dat dit het nodige aan werk kan schelen omdat u de gehele zak in één maal in de urn plaatst. Indien u kiest voor een kleinere urn vullen en u kunt daar dus niet alle as in plaatsen dan is een asbus wel een betere optie omdat u de overgebleven as daarin kunt bewaren. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de overgebleven as uit te strooien op een daarvoor bestemde plaats of een plaats van uw keuze of de keuze van de overledene, indien dit geen aangewezen plaats is zult u hier meestal wel toestemming voor vragen aan de eigenaar.

Urnen vullen is zoals gezegd geen erg ingewikkelde klus maar u moet er voldoende comfortabel mee zijn om met de as van uw overleden dierbare om te gaan. Wij raden u aan om voordat u aan de klus begint een aantal zaken klaar te hebben liggen zodat u het werk niet halverwege hoeft te laten liggen. Voor een urn vullen kunt u het beste gebruik maken van een groot stuk papier, het doel hiervan is om er voor te zorgen dat u eventueel gemorste as eenvoudig bij elkaar kunt vegen en alsnog aan de urn toe kunt voegen. Als u bij het urnen vullen as gemorst hebt dan raden wij aan om het bij elkaar te vegen met een platte kwast voordat u het alsnog aan de urn toe voegt. Deze platte kwast komt u ook van pas als u de sluiting van de urn schoon maakt, dit is nodig omdat een urn die voorzien is van schroefdraad anders niet goed kunt afsluiten. Ook komt het voor dat u na het urnen vullen een urn zonder schroefdraad niet goed en waterdicht af kunt sluiten. Na het vullen van urnen en het schoonmaken van de sluiting is het nodig om de urn dicht te lijmen of kitten. Dit is voornamelijk nodig als u de urn buiten wilt plaatsen, door de invloed van het vocht in de lucht of zelfs regen kan de as nat worden. Als u de urn binnen plaatst dan wilt u ook zorgen dat de urn goed dichtgelijmd is omdat u ook binnen geen as wilt morsen als u de urn afstoft of als deze een keertje per ongeluk om valt.