Verschillende Urnen

Bij het uitzoeken van een urn die als tastbare herinnering aan uw dierbare dienst kan doen hebt u een ruime keuze uit materialen en vormgeving. De urnen worden gemaakt van bijna alle materialen die u kunt bedenken maar er blijken een aantal materialen het meest verkocht te worden. Op deze pagina gaan wij in op de verschillende urnen en het materiaal waarvan deze gemaakt zijn.

De urnen collectie die u in een urnshop aantreft is behoorlijk overweldigend te noemen. Het is vrijwel ondoenlijk om direct de juiste urn uit te zoeken en daarom adviseren wij altijd om de keuze te beperken door te bepalen waar u de urn wilt plaatsen. Omdat niet alle urnen geschikt zijn om buiten te plaatsen zult u de keuze voor een buiten urn al een stuk eenvoudiger maken. De verschillende urnen die geschikt zijn om buiten te plaatsen zijn vaak minder geschikt om binnen te plaatsen en zo beperkt u uw keuze dus ook. U kunt ook bepalen van welk materiaal u een urn wilt hebben om uw keuze te beperken. Als u goedkope urnen wilt hebben dan zullen natuurlijk de duurdere exemplaren afvallen. Door deze tips te gebruiken kunt gebruiken om sneller wegwijs te worden in het soms overweldigende assortiment.

Onder de verschillende urnen die veel verkocht worden zijn de natuursteen urnen. Natuursteen is een heel oud gesteente dat vele miljoenen jaren geleden in de aardkorst is gevormd. Vooral de hardere soorten zijn hele erg dichte steensoorten en daarom uitermate geschikt voor plaatsing buiten. Er zijn ook urnen van zachtere steensoorten maar die zijn vaak zeer poreus waardoor zij ongeschikt zijn om buiten te plaatsen. Bij de beschrijving van de natuursteen urnen staat vermeld of de urnen geschikt zijn om buiten te plaatsen. Omdat natuursteen zo oud is geeft het een soort oergevoel dat veel mensen aan schijnt te spreken. Omdat veel soorten natuursteen erg hard zijn is het bewerken nogal moeizaam en is de vormgeving enigszins beperkt. Om een verbinding met de natuur weer te geven waar iedereen uiteindelijk vandaan komt kunt u ook voor houten urnen kiezen. Urnen van hout zijn in principe niet geschikt om buiten neer te zetten omdat hout niet tegen vocht kan. Zelfs als de urn van een mooie laklaag is voorzien biedt dit geen garantie dat er geen vocht in de urn zal dringen. Bij het maken van houten urnen kan wel heel goed gebruik gemaakt worden van de hele mooie kwaliteiten van hout. Zo worden door verscheidene laklagen de nerf van het hout heel mooi naar voren gebracht waardoor de urn een waar sierrad wordt.

Hout is veel eenvoudiger te bewerken en daarom mag u veel meer van de vormgeving verwachten. Toch zijn er beperkingen die RVS urnen bijvoorbeeld niet hebben, RVS is een materiaal die het toe laat om met een veel dunnere wanddikte te werken dan bijvoorbeeld natuursteen of hout. Doordat RVS echter veel moeilijker te bewerken is zal de vormgeving veelal beperkt zijn tot strakke lijnen waardoor de moderne vormgeving ontstaat die u van RVS gewend bent. RVS urnen zijn wel uitermate geschikt om buiten neer te zetten omdat ze van RVS gemaakt zijn, als u echter een modern interieur hebt dan past RVS ook heel goed binnenshuis. Omdat RVS echter geen goedkoop materiaal is en de bewerking en afwerking tijd vergt zijn dit vaak niet echt goedkope urnen om uit te zoeken.

Dit is slechts een greep uit de verschillende urnen die u bij een urnshop kunt vinden en aan kunt kopen. De keuze die een urnshop u biedt is vele malen groter en bestaat ook uit veel verkochte urnen die gemaakt zijn van keramiek, porselein, glas en diverse andere soorten metaal en steen. Niet voor niets schreven wij eerder dat de urnen collectie soms behoorlijk overweldigen is. Omdat er een wettelijk vastgestelde termijn van 30 dagen in acht genomen moet worden voordat u de as van het crematorium in ontvangst mag nemen hebt u voldoende tijd om u te oriƫnteren op de verschillende urnen die verkrijgbaar zijn en de plek waar u deze neer zou willen zetten. Afhankelijk van uw thuis situatie kan het praten over de keuze voor een urn en de te kiezen plaats een helende werking hebben die u kan helpen bij het rouw proces. Uiteindelijk zal het niet uit moeten maken of u voor een hele kostbare of juist goedkope urnen kiest, het gaat erom dat het een goede en tastbare herinnering wordt aan uw overleden dierbare en dat u uw dierbare herkend in het materiaal en de vormgeving van de urn.